Pekka Hyysalo tsemppasi RantaKertun mukaan FightBack Runiin

Pekka Hyysalo. (kuva: Laura Glvez)
Pekka Hyysalo. (kuva: Laura Gálvez)

 

26-vuotissynttäreitään syyskuun alussa juhliva Pekka Hyysalo on RantaKertun taatusti hyvätuulisimpia vakkareita. Näin nuoreksi tyypiksi Pekalla on valtavasti meriittejä, ja hänen uskomaton selviytymistarinansa on monelle tuttu. Ilmankos iloisia tervehtijöitä riittää Pekan pöydässä — lämmin energia on tarttuvaa laatua.

19-vuotiaana hiihtokuvauksissa hengenvaarallisesti loukkaantunut Pekka on käynyt läpi massiivisen kuntoutumistaistelun ja ylittänyt kaikki odotukset. Vaikka omaa kuntoutumisurakkaa on vielä edessä, hän työskentelee myös hyväntekeväisyyskuntoutuksen parissa sekä kiertää inspiroimassa ihmisiä. Pekan luennot ovat vaikuttavaa kuultavaa.

Kaikki tämä liittyy tavalla tai toisella Pekan luomaan FightBack-brändiin, jonka ytimessä sykkii toivo, elämänjano ja periksiantamattomuus. FightBack ei ole pelkkä brändi, vaan asenne on Pekalla verissä.

Kiireistään huolimatta Pekka vaihtoi kuulumisia kernaasti myös meidän rantakerttulaisten kanssa.

 

Moi Pekka! Mitä kuuluu?

Tosi hyvää. Viime kuukausi oli tosi rankka. Kuntoutumisohjelmani Vasa-konseptin luoja Rajul Vasa oli Suomessa. Pidettiin kahden viikon leiri ensin Savonlinnassa ja sitten Turussa FightBack-tilassa. Olin kahdesti kipeänä kuukauden aikana. Lisäksi oli seminaari Oulussa. Valehtelisin, jos sanoisin, ettei tuntunut missään, mutta kyllä kannatti. Kaikki mukana olleet kuntoutujat hyötyivät selvästi.

 

Sinut on valittu vuoden turkulaiseksi, Suomen positiivisimmaksi henkilöksi 2014 ja Evento Awardsin vuoden puhujaksi 2016. Mielettömiä meriittejä. Onneksi olkoon! Pakko heittää urheilukysymys: miltä nyt tuntuu?

Tämä kaikki tuntuu aivan mahtavalta. Mulla oli niin suuria vaikeuksia puhumisen kanssa ensimmäisinä vuosina mun loukkaantumisen jälkeen, että vuoden puhujan palkinto tuntui kyllä aivan uskomattomalta. Ehkä siistein tunnustus mitä mä olen saanut.

 

FightBack Empowering -kuntoutustila avattiin maaliskuussa. Miten toiminta on lähtenyt käyntiin?

Olen äärettömän kiitollinen kaikille yhteistyökumppaneille, jotka on mahdollistaneet tilan olemassaolon. Olen siellä treenaamassa joka päivä, kun vaan olen Turussa. Tiedossa on kyllä paljon reissaamista ympäri Suomea ja Pohjoismaita.  Kierrän esiintymässä erilaisissa tilaisuuksissa kertomassa tätä mun tarinaa. Tarkoitus on inspiroida kuulijoita.

 

Miltä esiintyminen tuntuu?

En ainakaan jännitä. Nautin esiintymisestä. Kuntoutusprosessini on aika yksinäistä työtä. On kiva, kun saa työskennellä myös ihmisten kanssa. Saan siinä samalla monta tsempparia. Yksi parhaista keikoista oli eräällä erityisala-asteella, jossa kerrottiin etukäteen, että näitä lapsia ei ole koskaan saatu olemaan paikallaan ja rauhassa.  Ja kun menin puhumaan sinne, ne kuunteli ihan sulassa sovussa ja rauhassa kaksi tuntia. Ne oli jopa tehneet “Tervetuloa Pekka Hyysalo” -julisteita mulle. Toinen ääripää on ollut partiomarssissa, muistaakseni vuonna 2014, kun puhuin reilulle viidelletuhannelle kuulijalle. Olen erittäin otettu, että ne otti mut puhumaan sinne.

 

Elämäsi taitaa olla melkoista haipakkaa töiden puolesta. Miten rentoudut vapaa-ajallasi?

Ei mulla ole vapaa-aikaa. (Naurua!) No joskus viikonloppuisin hiukan. Tykkään katsoa telkkaria, pelata scrabblea ja syödä hyvää ruokaa.

 

Scrabble ja herkuttelu kuulostaa kivalta. Herkuista puheen ollen, miten löysit RantaKertun?

Törmättiin ravintolapäällikkö Teron kanssa ja tuli puheeksi, että meidän FightBack-tilahan on ihan RantaKertun vieressä. Tero kutsui mut maistiaisille, ja siitä lähtien olen syönyt lounaani treenien jälkeen täällä. Olen niin fiiliksissä tästä, koska täällä on tosi hyvä salaattipöytä ja aina lämmintä ruokaa lähes joka lähtöön. Erityisruokavaliotkin on otettu tosi kivasti huomioon. RantaKerttu tukee mun FightBackiä lounaan muodossa.

 

FightBack Run järjestetään 3.9. kolmatta kertaa. Mistä idea juoksutapahtumaan syntyi?

Mietin vähän elämääni ja tulin ajatelleeksi, että hitto kun en koskaan juossut maratonia. Mä olisin ennen onnistunut ihan helposti siinä. Päätin sitten, että kyllä mä sen vielä joskus juoksen. Siitä tuli idea FightBack Runin perustamiseen. Mun tavoite oli 2,6 kilometriä ekana vuonna. Sitten matkaa tuplataan vuosi vuodelta, kunnes viidessä vuodessa mittaa on maratonin verran.

 

Loistavaa! Meidän ravintolapäällikkö Terokin on luvannut lähteä mukaan juoksemaan FightBack Runiin. Mitä terveisiä lähetät Terolle?

Hienoa, että Terokin lähti mukaan juoksemaan. Me tuetaan puolestamme Teron jylhän kesäpömppiksen hoitoa FightBack-vaatteilla. Kyllä varmasti FightBack Runiin treenatessa se pömppiskin katoaa kuin tuhka tuuleen! (Naurua!)

 

Teron pärjäämisestä kisoissa ei vielä ole lyöty vetoa — ainakaan virallisesti — mutta selvää on, että koko RantaKertun tiimi on hengessä mukana. Koska kyseessä on kolmas FightBack Run, Pekalla on puolestaan tänä vuonna kuljettavana 10,4 kilometriä. Huima koitos siis edessä, josta on syytä olla ylpeä. Toivotamme Pekalle hauskaa synttäriä ja hienoa FightBack Runia! Tervetuloa palautumaan RantaKerttuun FightBack-urakan jälkeen!

Lisätietoa FightBackistä ja FightBack Runista löydät täältä.
Juoksutapahtuman tuotto käytetään lyhentämättömänä FightBack ry:n toiminnan tukemiseen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.