Rapeutta, ripeyttä ja väriä ‒ kokki Vesku esittelee uuden pizzauunin

RantaKertun kokki Vesku eli Jani.
RantaKertun kokki Vesku eli Jani.

Kiirettä pitää taas. Viikonloppu tekee tuloaan ja RantaKertun terassilla käy kuhina. RantaKertun kokki Vesku häärii keskittyneenä patojen ja kattiloiden keskellä. Nyt kun tehdään lähempää tuttavuutta kokin kanssa, on syytä varmaan tehdä selväksi, että Vesku ei oikeastaan ole nimeltään Vesku, eikä edes Vesa, vaan Jani. Kun Jani oli pieni, isoveljen kaverit kutsuivat häntä leikillään Vesseliksi. Ajan myötä Vesselistä muotoutui Vesku. Sillä nimellä häntä on totuttu kutsumaan myös niiden 19 vuoden aikana, joina hän on RantaKertussa ja sen sisarravintoloissa herkkuja kokkaillut.

Tällä kertaa pilkettä Veskun työpäivään tuo RantaKertun uusi pizzauuni. ”Pizzat valmistuvat nopeampaa tahtia, ja nälkäisten asiakkaiden odotus on entistäkin lyhyempi”, Vesku selventää uuden työkalun etuja. Lämpöä komeasti hohkaava kivipohja tekee pizzan pohjasta entistä rapeamman ja herkullisemman. Lisäksi korkeampi paistolämpötila antaa pizzalle heleän rusketuksen. Ylälämpöä uunissa on kolmesataa astetta, joten pizza paistuu herkullisen rapsakaksi vain neljässä minuutissa ‒ vaikkei ruuanlaitossa nopeudesta kisatakaan.

Iloa pizzojen paistamiseen (ja eritoten maistamiseen!) tuovat myös RantaKertun hauskat täytteet, joita valitessa on myötäilty merellistä teemaa ja korostettu tuoreutta. Suoraan ruukusta nypityt basilika ja rucola tuovat makuun raikkautta ja vehreyttä. Lähtökohtana on tehdä niin paljon itse kuin mahdollista, esimerkiksi valkosipulit marinoidaan ja paahdetaan itse. BBQ-possu on niin ikään itse grillattua. Myös lohi savustetaan RantaKertun omassa savustamossa. Ehta Mozzarella di Bufala Campana tulee tietysti Italiasta ja Jamón Serrano puolestaan Espanjasta. Pizzan peruselementit, taikina ja tomaattikastike, ovat tarina erikseen. Ne ovat vuosien kehittelyn tulosta.

Pizzauuni kuumana.
Pizzauuni kuumana.

 

Ilma on durumvehnäjauhoista sakea Veskun vaivatessa taikinaa. Pohja alkaa saada täydellisen epägeometrista muotoaan. Se ei ole mikään harpilla piirretty teollinen kiekko vaan käsityötaidonnäyte. ”Juusto alle ja täytteet päälle!” muistuttaa Vesku. Tämä tärkeä niksi monelta pääsee unohtumaan. Kun täytteet jättää päällimmäisiksi, ne myös paahtuvat uunissa ja saavat väriä. Lisäksi lopputulos on esteettisempi, kun korkealaatuiset täytteet ovat näkösällä. Näin hyviä juttuja ei parane piilotella!

Pizzalapio suhahtaa nätisti pizzan alle, ja koko komeus menee uuniin. Hetkessä keittiön halki leijailee jo lupaus tutusta mutta aina yhtä viettelevästä tuoksusta.

DSC_0400-2

Jokaisella on oma suosikkituoksunsa. Sellaisia tuoksuja, jotka vievät lapsuuden kesiin ja lempeisiin muistoihin ‒aikoihin, jolloin Veskukin oli vielä Jani. Vastaleikattu nurmikko. Kangasmetsä kesäsateen jälkeen. Ulkona kuivuneet, puhtaat lakanat. Syreenin tuoksu iltalenkillä. Tervattu saaristolaisvene.

Vesku vetää lapiolla pizzan ulos uunista. Keittiöön pelmahtaa sellainen pizzan tuoksu, että hetkeksi arki ja huolet haihtuvat. Tämmöisen herkun äärellä velatkin tuntuvat hetken saatavilta. Vaikka pizza saattaa loppujen lopuksi olla vain pizzaa, kannattaa sitä tilata muunkin kuin ravinnon vuoksi.

Hengenravintoa riittää myös itse kokille: ”Monesti asiakkailta kuulee, että nyt oli parasta pizzaa ikinä, mutta älkää luottako huhupuheisiin, vaan tulkaa itse maistamaan!”

 

Tutustu pizzalistaamme tästä.

Isokari-pizzassa on kunnon saaristolaishenkeä: kylmäsavulohta, mozzarellaa, marinoitua punasipulia, tilliöljyä ja smetanaa.
Isokari-pizzassa on kunnon saaristolaishenkeä: kylmäsavulohta, mozzarellaa, marinoitua punasipulia, tilliöljyä ja smetanaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.